Symposium Deel 2-2021: Een goede match?
Een perfecte match zal er nooit zijn. Waar licht dan de scheidslijn tussen optimale, acceptabele en onacceptabele match? Hoe kun je voorwaarden (anders) invullen om een dier wél te kunnen verantwoord plaatsen? Insteek van het programma richtte zich erop, aandacht te besteden aan kansen en opties, die zich voor plaatsingen van opgevangen dieren bieden.
Na een korte introductie probeerden we in groepen onmogelijke matches mogelijk te maken: Iedere groep ontving (zeer beknopte) gegevens over 3 dieren en 3 potentiële eigenaren. Opdracht was, om alle dieren te plaatsen, ook al waren het vanuit de dagelijkse praktijk in principe onmogelijke matches. Doel was het om juist met elkaar te zien, wat men als grens voelt, waar wat meer ruimte zit en juist de argumenten achter de zienswijzen met elkaar te bespreken en die dan in de terugkoppeling plenair te benoemen. Groepen werden bij het benoemen van hun uitkomsten ook juist op hun keuzes bevraagd.
In het self-assessment voor dit jaar werden onder anderen vragen in relatie tot bemiddeling gesteld. Het ging daarbij bijvoorbeeld over vaardigheden, waarover medewerkers moeten beschikken, die het gesprek met de klant/ambassadeur aangaan. Uit de antwoorden werd de woordwolk gefilterd, die bij de tekst te zien is.
Feedback aan het eind van deze digitale bijeenkomst was: “Leuk om actief met elkaar te discussiëren”, “Interactie was fijn, levert interessante gesprekken op.”, “Leuk om te horen hoe iedereen over bepaalde plaatsingen van dieren na denkt.”, en ook: “Casus was te afwijkend om echt goede discussie op gang te brengen.” De grenzen waren dus daadwerkelijk voelbaar…
“Was leuk om eens te brainstormen met collega uit het land.”, “Interactief is leuk maar live zou dit toch denk ik beter discussies opleveren.” En hopelijk kunnen we later dit jaar daadwerkelijk weer gewoon bij elkaar komen!