Symposium – Thema R&D in het DOC – mythen en feiten
Tijdens het eerste deel van het symposium in 2021 volgden we een lezing van Ruth van der Leij (Shelter Medicine) over “Wat is goede hygiëne in een DOC (een houderijsysteem) – mythen en feiten”.
In de inleiding werd benadrukt, dat een dierenopvang een houderijsysteem is, waar basaal 24 uur per dag de samenstelling van de populatie verandert. Nieuwe dieren komen erbij, anderen worden geplaatst, sommige DOC hebben een best groot gebied om ‘te verzorgen’. Vervolgens gaf Ruth v/d Leij een beeld, welk effect acute c.q. chronische stress op het immuunsysteem van het dier heeft. Iets, wat zeker belangrijk is, om in een dierenopvang in het achterhoofd te houden. Van de meest voorkomende populaties binnen dierenopvangen (hond, kat, konijn, knaagdier) is voor konijn en knaagdier nog het minst onderzocht in de context van de dierenopvang.
In de lezing werd nadrukkelijk onderscheid gemaakt tussen reinigen (effect: zichtbaar en voelbaar schoon) en desinfecteren (gebruik van celdodende middelen). Desinfectie zonder schoonmaak is simpelweg zinloos. Ruth v/d Leij vertelde over verschillende methodes. Er werd onder anderen naar spot cleaning en gebruik van stoom gevraagd.
Naar aanleiding van uitleg over verschillende middelen en hun toepassing vroegen deelnemers hoe men het beste op de hoogte kon blijven van actuele ontwikkelingen. Hiervoor werden specifieke informatiekanalen aangereikt.
Feedback aan het eind van dit deel van het symposium was onder anderen: Gedetailleerde informatie over belang van schoonmaken was goed. Het basisschema voor schoonmaak- en desinfectiemiddelen werd zeer gewaardeerd. Er waren AHA-momenten rond de informatie m.b.t. giardia en ringworm, juist ook belangrijk voor gasthouders.